Ledvinová dieta
Ledviny jsou párovým orgánem, který je uložený po obou stranách bederní páteře. Spolu se zažívacím traktem a potem se významně
podílejí na vylučování zplodin lidského metabolismu.
Další důležitou funkcí ledvin je
udržování stálé hladinu vody a minerálů v organismu. Ledviny rovněž
produkují hormony nezbytné pro normální tvorbu červených krvinek v kostní dřeni a
hormony důležité pro kostní metabolismus.
Porucha funkce ledvin vede často
k poškození mnoha různých buněk. Neléčené a dlouhotrvající
selhání ledvin je dokonce
neslučitelné se životem.
Preventivní opatření proti vzniku onemocnění ledvin
Mnoho
onemocnění ledvin je vrozených a jejich vzniku nelze zabránit. Dodržováním zásad zdravého způsobu života lze částečně ovlivnit, aby vaše ledviny fungovaly správně během celého života.
Prevence onemocnění funkce ledvin::
- nepřejídat se
- dodržovat dostatečnou pohybovou aktivitu
- udržovat si normální tělesnou hmotnost
- teple se oblékat, chránit před prochlazením bederní páteř
- omezit užívání léků proti bolestem
- snažit se dodržovat dostatečný příjem tekutin
- dodržovat preventivní lékařské kontroly
Tyto preventivní zásady jsou nezbytné pro správné fungování ledvin. V rámci preventivních kontrol u lékaře je nutné soustředit se na vyšetření krevního tlaku, hodnot cukru a tuků v těle a vyšetření moče.
Co je to ledvinová dieta a kdy ji dodržovat
Ledvinová dieta je předepisována pacientům, u kterých došlo vlivem nejrůznějších nemocí
ke zhoršení funkce ledvin. Dietní režim u nemocí ledvin se liší v závislosti na aktuálním stupni snížení ledvinových funkcí.
Ledvinová dieta u pacientů bez dialyzační léčby
U tohoto stupně poškození funkcí ledvin se dietní opatření týká
omezení spotřeby bílkovin ve stravě. Jde především
o vyloučení masa a mléčných výrobků z jídelníčku. Dodržování této ledvinové diety by mělo vést ke:
- zlepšení zdravotního stavu pacienta a zabránění pocitů nevolnosti, zvracení, bolestem zad a zamezení vzniku otoků dolních končetin
- zpomalení progrese onemocnění ledvin
- zlepšení kostního metabolismu
Aby omezením přísunu bílkovin nedošlo ke zhoršení stavu výživy a následně i zdravotního stavu pacienta, je nutné
zajistit dostatečný přísun energie z jiných potravinových zdrojů (tuky a cukry).
Ledvinová dieta pro dialyzované pacienty
Tato
ledvinová dieta se zcela
liší od diety pacientů, kteří nejsou léčeni dialýzou.
Začátkem dialyzační léčby dochází ke ztrátě aminokyselin (základní stavební prvek bílkovin) do dialyzačního roztoku, proto je základním pilířem léčby pacienta
energeticky bohatá strava a to i
s dostatečným obsahem bílkovin. Proto je i pacientům, začínajícím s dialýzou, doporučováno přijímat ve stravě větší množství bílkovin, než zdravým lidem.
Příznaky nedostatečné funkce ledvin
Jedním z hlavních příznaků nedostatečné funkce ledvin
je zvyšování hladiny fosforu v krvi. Velké množství fosforu v těle
škodí kostem a
podílí se i na vzniku mnoha
dalších onemocnění. Mezi potraviny bohaté na fosfor a tak
zcela nevhodné ke konzumaci patří
tavené sýry a mléčné výrobky, oříšky, kakao, pivo a kola.
Ledviny jsou rovněž hlavním orgánem pro vylučování draslíku z těla.
U snížené funkce ledvin, tak dochází ke
zvyšování hladiny draslíku v těle. Mezi potraviny obsahující velké množství draslíku, tedy
potraviny nevhodné při nedostatečné funkci ledvin, patří
ovoce a
zelenina, oříšky, ovocné šťávy a sušené plody ovoce.
Dodržování ledvinové diety s vyloučením zcela nevhodných potraviny z vašeho jídelníčku, by mělo vést ke:
- zlepšení krevního tlaku
- zabránění vzniku poruch srdečního rytmu
- snížení ukládání sloučenin vápníku do tkání
Ledvinová dieta je u pacientů s onemocněním ledvin nedílnou součástí léčby. V zájmu každého pacienta s omezenou funkcí ledvin proto je, aby tato dietní opatření striktně dodržoval.
Individuální ledvinovou dietu vám, na základě stavu poškození funkce ledvin, sestaví specializovaná dietní sestra v příslušném dialyzačním středisku.