Jaterní dieta
Játra jsou orgánem pro život člověka zcela nepostradatelným. Podílejí se na metabolismu sacharidů (látkové přeměně cukrů), účastní se látkové přeměny tuků, odbourávají z těla škodliviny (detoxikační funkce), atd.
Jedním z
prvotních příznaků postižení jater je únava, která se objeví náhle nebo přichází postupně a přetrvává dlouhodobě. V těchto případech je nutné si nechat
udělat jaterní testy. Jestliže jsou
jaterní testy negativní a
únava stále přetrvává, je to ve většině případů
způsobeno lehce sníženou,
zhoršenou očistnou funkcí jater. Ta je bohužel laboratorně často neprokazatelná. Jedinou možností, která by měla přinést zlepšení zdravotního stavu a tudíž i obnovení radosti a energie do života, je
léčba poškozených jater.
Zdravotní potíže poukazující na možné poškození jater
- Únava
- Svalové křeče
- Náhlé zhoršení zraku bez příčiny
- Poruchy růstu a kvality nehtů
- Poruchy trávení
- Kožní potíže
- Oslabené vazivo
- Poruchy menstruace
- Vypadávání vlasů na temeni hlavy, suché vlasy
- Zažloutlé bělmo očí
- Žlutý povlak na jazyku
- Pigmentové skvrny na pokožce
- Nervozita, tvrdohlavost až zlost
Druhy léčby a obnovy činnosti poškozených jater:
* Bylinné přípravky *
Většina tablet, které se používají při léčbě jater pro jejich regeneraci, jsou
výtažky z bylin. Tyto preparáty jsou nejen přímo
předepisované lékaři, ale i zcela
běžně dostupné v lékárnách. Nejvýznamnějším přírodním lékem je bylina zvaná
ostropestřec mariánský. Je hlavním zdrojem látek, které
chrání jaterní buňku. Čaj z něho připravený by se měl pít 2x denně, po jednom šálku.
Další přírodní novinkou při léčbě jater je
ovoce avokádo.
* Inhalace a masáže zad *
Velmi často pomůže ke zlepšení celkového stavu i
inhalace stoprocentního lékařského kyslíku přes masku z láhve (půl hodiny týdně)
v kombinaci s masáží zad.
* Baňkování *
Baňkování může mít nečekaně rychlý
pozitivní účinek na regeneraci jater. Baňkuje se tzv.
jaterně-žlučníková zóna, která se nachází zhruba mezi pravou lopatkou a páteří. Opakovat lze 1-2x týdně, později podle potřeb jednou do měsíce, či do roka.
* Jaterní dieta *
Jaterní dieta je základem pro léčbu a regeneraci poškozených jater. Jejím hlavním principem je
vynechání tuků a živočišných bílkovin, jenž
játra zatěžují více, než se obecně ví.
Jaterní dieta se musí přísně dodržovat, a to
dlouhodobě. Pozitivní ale je, že
játra jsou orgán, který má největší
schopnost sebeuzdravení, takže jestliže nejsou játra ještě těžce, nenávratně poškozena, bývá jaterní dieta velmi účinná a
časem jsou játra schopna opět
pracovat jako u zdravých lidí.
Jaterní dieta - nevhodné potraviny:
- Tuky - sádlo, slanina, přepálené tuky, smažená jídla, přepuštěné máslo, lůj
- Tučná masa - vnitřnosti, jelita, jitrnice, tučné vývary z mas, nakládaná masa
- Uzeniny - vuřty, uherský salám, vysočina, česnekový salám, paštika, konzervy, vinné klobásy
- Sýry a smetanové výrobky - tučné sýry, plísňové a zrající sýry a smetana, smetanové jogurty
- Koření - ostré koření, pepř, kari, chilli, paprika, masox, sójová omáčka, worcesterová omáčka, ocet
- Vejce - majonéza a tatarská omáčka
- Nápoje - víno, pivo, koňak, vodka a jiný alkohol
- Ořechy - vlašské ořechy, burské ořechy, mandle, slunečnicová semínka, mák
- Zelenina - květák, ledový salát, zelí, kapusta, okurka, česnek, čerstvá cibule, nakládaná zelenina
- Ryby - šproty, uzené ryby, tučné ryby, kaviár
- Pečivo - čerstvé teplé pečivo, koláče, kynuté buchty, pečivo z listového těsta
- Moučníky - šlehačkové a krémové zákusky a dorty, čokoláda
Jaterní dieta - vhodné potraviny:
- Tuky - olivový, slunečnicový a řepkový olej v malém množství
- Libová masa - kuře, králík, vepřová a hovězí kýta, kapr, štika, rybí filé
- Uzeniny - drůbeží salámy, dušená šunka, šunkový salám, debrecínka
- Mléčné výrobky - nízkotučné mléčné výrobky
- Koření - bazalka, tymián, oregano, libeček, petrželka, bobkový list, meduňka, bazalka, šalvěj
- Zelenina - mrkev, celer, brokolice, kadeřávek, tykev, pastinák, chřest, čínské zelí, rajčata, pór, patison
- Ovoce - všechny druhy ovoce, kompoty a přesnídávky
- Pečivo - starší pečivo, chléb, nekynuté koláče a sladkosti z piškotového těsta, pečivo z třeného, bramborového a tvarohového těsta
Jaterní dieta a příprava pokrmů
- strava by měla obsahovat málo tuku
- jídlo by mělo být upravováno pouze vařením, dušením či v mikrovlnné troubě
- při přípravě nepoužívat přepálené tuky
- pro přípravu nepoužívat pečení a grilování
Vhodnými nádobami na přípravu pokrmů jsou
tlakové hrnce, mikrovlnné trouby, varné sklo, alobal, nádoby s tlustým dnem.
Za nejdůležitější při léčbě jater se považuje přísné dodržování jaterní diety. Jen tak může dojít k
obnovení jaterní činnosti a návratu člověka k normálnímu životu.