Sběr hub je oblíbenou činností téměř každého z nás. Houby, pokud nerostou na půdě se zvýšenou radioaktivitou ( mají totiž vysokou schopnost absorbovat do sebe radioaktivní látky), jsou pro náš organismus velice zdravé. Mají nízkou kalorickou hodnotu, vysokou výživovou hodnotu a obsahují velké množství účinných látek.
Nejvíce se sbírají hříbky, křemenáče, lišky, poddubáci, masáci, václavky … Uměle se pěstují např. žampióny, hlíva ústřičná.
Jen málokdo ví, že hlíva ústřičná je velkou gurmánskou pochoutkou.
Hlíva ústřičná je nenápadná houba, která roste na kmenech živých, ale i odumřelých stromů. Nejčastěji roste na vrbách, buku, osice či na topolech. Jen výjimečně na jehličnanech. Hlíva ústřičná se pěstuje, ale i uměle na slámě nebo na dřevech.
Hlíva patří také mezi jednu z nejléčivějších hub.
Hlíva ústřičná se používá v čínské medicíně již po celá staletí. Moderní medicína po dlouholetých výzkumech přišla na to, že tato houba je nesmírně zdravá. Hlíva bere ze stromů živiny a v lidském těle aktivuje buňky zajišťující imunitu organismu, pomáhá v celkové detoxikaci organizmu, snižuje hladinu cukru a tuku v krvi, příznivě ovlivňuje krevní tlak, reguluje peristaltiku střev. Obsahuje vitamíny řady B, D, C, K, proteiny, stopové prvky chrómu, mědi, zinku, selenu, dále železo, jód a sodík. Je také velice podstatným zdrojem vlákniny.
Nabízíme jednoduchý recept na „dršťovku“ s hlívou ústřičnou, který zvládne i nezkušená hospodyňka a jistě si najde oblibu i ve vašem jídelníčku.
Dršťková polévka z hlívy ústřičné:
250g hlívy ústřičné pokrájíme na kousky, vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla ponořená. Osolíme, přidáme drcený kmín a vaříme 25 minut. V druhé nádobě rozehřejeme 1 lžíci másla, 2 lžíce oleje a orestujeme 1 větší cibuli nakrájenou nadrobno. Přidáme 1 lžíci papriky, 2 lžíce hladké mouky a společně osmažíme. Po chvíli zalijeme asi 1 litrem vody, přidáme 1 kostku masoxu, mletý pepř a přivedeme k varu. Doplníme hlívou i s vývarem, přidáme 2 stroužky utřeného česneku, 1 lžíci majoránky a ještě krátce povaříme. Polévku dle libosti ještě dochutíme, pokud máme, zdobíme jemně posekanou čerstvou petrželkou. Jako přílohu podáváme pečivo.
Hlíva ústřičná pomáhá:
· U nemocí jater, ledvin či slinivky
· Zpomaluje stárnutí ( regeneruje buňky)
· Má pozitivní vliv na stabilizaci krevního tlaku a upravuje i hladinu cholesterolu v krvi
· Snižuje hladinu cukru v krvi
· Pomáhá alergikům a astmatikům
· Pomáhá na ekzémy, léčí záněty kůže a kloubů
· Zmírňuje únavu
V případě, že neradi chodíte na houby do lesa, a to buď z nedostatku času nebo z obavy před klíšťaty, můžete si hlívu ústřičnou koupit v obchodě nebo ve formě kapslí v lékárně.
SPRÁVCE DISKUZE
14.07.2009 17:03:55