Prospěšnost jablek v souvislosti se zdravím objevilo lidstvo již v předminulém století. Jablka mají
mnoho prospěšných látek, jenž nejen upevňují zdraví, ale působí také
na úbytek váhy.
Při nákupu těchto šťavnatých plodů se vydejte
raději do tržnice, kde máte oproti supermarketům větší záruku, že plody nejsou nadměrně ošetřeny chemikáliemi.
Jablka obsahují enzymy, které
povzbuzují látkovou výměnu. Mezi nejdůležitější patří
pektin. Stačí dvě syrová jablka denně a metabolismus se prokazatelně nastartuje. Pektin navíc
odbourává hladinu špatného cholesterolu a vytáhne z těla těžké kovy, jako je olovo a rtuť.
Užitné vlastnosti jablka:
- Slupka obsahuje velké množství vitaminu C, který nedovolí vlasům a pleti rychle stárnout. Zvyšuje odolnost proti rýmě a chřipce v nacházejících podzimních plískanicích. Vláknina ze slupky je ochranou proti rakovině střev.
- Dužina je bohatá na vitaminy, minerály, zmíněný pektin a lehce rozpustnou vlákninu upravující činnost trávicího traktu.
- Jablečná šťáva obsahuje hořčík, železo, křemík a draslík.
Příklad rychlé jablečné diety:
1. den
- Snídaně: 2dcl jablečné šťávy (džus nebo ještě lépe čerstvý mošt).
- Svačina: 1 menší jablko sladší odrůdy.
- Oběd: 1 sáček vařené rýže, nastrouhané jablko, trocha skořicového cukru.
- Svačina: Plátek celozrnného chleba s lučinou a plátky kyselejšího jablka.
- Večeře: Pokrájejte jedno kyselejší jablko na kostičky a zakapejte citronovou šťávou proti zhnědnutí. Přidejte strouhanou mrkev, netučný tvrdý sýr a cibuli. Zakapejte olivový olejem a okořeňte podle chuti. Můžete přidat i 1 vařené vejce.
2. den
- Snídaně: 2dcl jablečné šťávy.
- Svačina: Jablečná přesnídávka (kupte si výrobek určený dětem, ale bez dalších přísad jako např. tvaroh, vločky nebo jogurt).
- Oběd: Kuřecí prsa připravte na troše rostlinného tuku (jemně okořeňte), opékejte společně s jablkem nakrájeným na kostičky, podávejte s bramborami.
- Svačina: Dvě menší jablka, kyselejší odrůda.
- Večeře: Strouhané jablko s menším banánem nakrájeným na kolečka, zakapejte medem.
3. den
- Snídaně: 2dcl čerstvé jablečné šťávy.
- Svačina: 1 jablko, 10dkg vepřové šunky.
- Oběd: Jablečný salát, půl hlávky strouhaného zelí, 2 nastrouhané mrkve, 1 nastrouhaný řapík celeru, 1 jablko na tenké plátky, malý bílý jogurt light, bílý pepř, sůl, čerstvá petrželka.
- Svačina: Jablečná mléčná rýže.
- Večeře: Jablečné brambory - 2 velké uvařené brambory necháme vychladnout a oloupeme. Nakrájíme na kostičky, smícháme s polovinou nakrájeného jablka, černými olivami, 2 nakrájenými rajčaty. Osolíme, opepříme, zakapeme olivovým olejem. Mírně posypeme sýrem balkánské typu.